Historie


Oprichting Taste

Op 1 december 1961 gaat de Tweede Kamer akkoord met de vestiging van een derde Technische Hogeschool  in Enschede. Vanaf die dag is er veel gebeurd op landgoed Drienerloo, de vestigingsplaats van de Technische Hogeschool Twente. De campus op de 95 hectare grond breidt zich gedurende de jaren steeds meer uit en in 1986 wordt de Technische Hogeschool omgedoopt tot Universiteit Twente.

 In de jaren ’80 verandert niet alleen de THT van naam, begin jaren 80 ontstonden ook de eerste studentenverenigingen in Enschede. Algemene Studentenvereniging Taste wordt op 30 november 1988 opgericht in de kelderbar op de campus van de universiteit. Begonnen als een kleine studentenvereniging, maar ondertussen uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 500 leden.

PICT0007_Oprichting_Taste_Kelderbar_Bastille_30-11-1988_Oerbestuur_-_Met_Heineken_Poster_VERBETERD.JPG
Oprichting van A.S.V. Taste in de kelderbar van de Bastille

Van de campus naar de stad

Al snel was er geen plaats meer voor de studentenverenigingen op de campusen moesten de studentenverenigingen Taste, Audentis (toen nog Cheiron en Rossinant), Alpha en AEGEE uitwijken naar het centrum van Enschede. Taste moest op zoek naar een nieuwe locatie en komt terecht boven discotheek La Conga op Oude Markt 18. Sociëteit Antigoon is vanaf dan een feit en de kroeg breidt zich door de jaren heen flink uit met een tweede verdieping waar ruimte komt voor de kleine sociëteit, een extra commissieruimte en een bestuurskamer.


Sociëteit boven La Conga omgeruild voor Pakkerij

In 1992 wordt het pand boven de La Conga toch te klein. Werkgroep COLDR oftewel, Commissie Onderzoek Luchtkastelen en Droompaleizen,  wordt opgestart om te kijken naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor Taste. Niet alleen Taste houdt zich bezig met nieuwe huisvesting, ook andere studentenverenigingen hebben baat bij een nieuw onderkomen en in 1994 komen 5 studentenverenigingen en de UT bijeen om gezamenlijk een oplossing te vinden voor de huisvesting. Het oog valt op het oude POLAROID pand, gevestigd aan de Oude Markt van Enschede. 

In de zomer van 1996 zijn de knopen doorgehakt en helpen vele Taste leden mee met de verhuizing van Sociëteit Antigoon van Oude Markt 18, naar Oude Markt 24. Taste komt terecht op de eerste verdieping van het POLAROID pand, wat sinds de studentenverenigingen zijn gevestigd in het gebouw ‘de Pakkerij’ wordt genoemd. Tot op de dag van vandaag beschikt Sociëteit Antigoon over een prachtige grote en een kleine sociëteit.  Ook zijn er verschillende werk en opslagruimtes voor zowel het bestuur als commissies.


Oprichting eerste disputen

A.S.V. Taste beschikt binnen de vereniging over zowel  een jaarclubcultuur als een disputencultuur. Op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag heeft Taste kroegavonden voor de leden waarvan de dinsdag een jaarclubavond en de donderdag een disputenavond is. De eerste disputen (ook wel verticalen genoemd) van Taste zijn opgericht in begin jaren ’90 met als oudste dispuut, dispuut Thoridor. Op donderdagavond zijn 3 damesdisputen, damesdispuut Bastet, damesdispuut Mnemosyne en Academisch damesdispuut Leone Rode aanwezig op de kroeg en 3 herendisputen, dispuut Thoridor, Filosofisch dispuut Pantha Rhei en Heerendispuut FUBAR. Taste beschikt tevens over verschillende genootschappen, waarvan het actiefste genootschap, Moresgenootschap Ius Sanctus ook iedere donderdag te vinden is op de kroeg. 


Van 2 besturen naar 1

​In 2011 worden door de overheid en de Universiteit Twente steeds meer maatregelen genomen tegen het langstuderen. Zo krijgen studenten bijvoorbeeld te maken met de harde-knip, beperkingen op het reisrecht en veranderingen omtrent studiefinanciering. Kortom, het studieklimaat is steeds meer aan het veranderen en daarom is Taste genoodzaakt de twee besturen die zij kent, het Sociëteit Bestuur wat over de stichting gaat en het Dagelijks Bestuur wat zich ontfermt over de vereniging, samen te voegen. Sinds 2012 kent Taste daarom nog maar één bestuur, Het Bestuur, wat zowel omkijkt naar de stichting als de vereniging. In plaats van 12 bestuurders, 6 SB en 6 DB, kent Taste nu nog 8 bestuurders die zich een jaar lang inzetten voor de club.