Historie van het pand


Historie van Sociëteit Antigoon

De Sociëteit heeft haar naam, Antigoon, te danken aan Sus Antigoon, het spook uit Suske en Wiske en de voorvader van Suske. Sus Antigoon is gestorven aan overdreven alcoholverbruik en spookt nu eeuwen rond met een fles aan zijn been. Zodra Sus Antigoon de fles verliest, mag hij niet meer spoken. Op de Sociëteit is er de fles met de geest van Antigoon.

De Sociëteit heeft zich op drie verschillende plekken begeven. In de beginjaren van de Vereniging was de Sociëteit gevestigd op de campus van de Universiteit Twente. Alleen bleek al snel dat dit niet aan alle eisen van de Vereniging voldeed en werd er gezocht naar een nieuwe locatie.

De nieuwe locatie werd de eerste verdieping van Oude Markt 18, boven discotheek La Conga. Op een gegeven moment voldeed alleen de eerste verdieping niet meer aan de wensen en kwam de tweede verdieping erbij. De Sociëteit had daardoor een kleine sociëteit, een commissiekamer zodat de commissies hun vergadering niet meer thuis hoefden te doen, en een bestuurskamer zodat het bestuur een plaats had om te vergaderen en een archief op te slaan. Helaas bleek al vrij snel dat het pand aan een opknapbeurt toe was en werd de Vereniging nog groter, waardoor meer ruimte niet verkeerd zou zijn.

De Universiteit Twente zag in dat Taste samen met de andere studentenverenigingen in Enschede meer ruimte nodig had en heeft toen het Polaroidpand aangekocht. In de zomer van 1996 is er onder aanvoering van een bouwcommissie keihard gewerkt door de leden van A.S.V. Taste om een prachtige Sociëteit te creëren op de eerste verdieping aan de Oude Markt 24.

De bouwcommissie heeft ervoor gezorgd dat er een grote sociëteit is met een mooie lambrisering en een extra stevige betonnen bar, en een kleine sociëteit met een messing tapinstallatie en andere nette details waardoor deze ruimte een wat rustiger karakter heeft. Tussen deze twee sociëteiten zit een muur die eruit gehaald kan worden om zo één open ruimte te creëren. Deze muur is gemaakt door leden voor het derde lustrum van A.S.V. Taste. Naast de twee sociëteiten, is er een commissiekamer, een vergaderkamer, een pantry, een foyer, en de bestuurskamer.

De Pakkerij

De Sociëteit zit momenteel in de Pakkerij, een pand dat bezit is van de Universiteit Twente. Hiervoor was het in bezit van Polaroid, maar de Pakkerij diende ooit als pakhuis voor de textielfabrikant Van Heek.


Van Heek liet de Pakkerij en Villa van Heek bouwen in 1879-1880, waarbij de Pakkerij diende als pakhuis en Villa van Heek als kantoor, met daar tussenin een kluiskelder. Het pakhuis kreeg een kelder, een begane grond en daarboven nog vier verdiepingen. Het kantoor had dezelfde constructie, maar dan met drie verdiepingen. Het gebouw werd jarenlang door Van Heek gebruikt. Toen het na de Tweede Wereldoorlog minder ging met de Enschede textielindustrie, moest Van Heek helaas het pand verkopen aan het Amerikaanse Polaroid in 1965.